800 uczniów dostaje w szkole owoce i warzywa w ramach unijnego programu, do którego przyłączyło się 8,6 tys. szkół.
Na owoce i warzywa mogą liczyć dzieci z pierwszych, drugich i trzecich klas szkół podstawowych. Program obejmuje ponad 76 proc. uprawnionych. W tym roku na jego realizację Polska ma 12,3 mln euro. Z tej kwoty 75 proc. finansuje Unia Europejska.
Największym powodzeniem cieszą się owoce – jabłka i gruszki. Natomiast spośród warzyw najczęściej wybierane są marchewka, papryka oraz rzodkiewka. Dzieci mogą również dostawać soki owocowe i warzywne.
Program ma zachęcić dzieci do zdrowego żywienia i zapobiegać otyłości oraz chorobom spowodowanym niewłaściwą dietą (np. cukrzycy). Z danych Komisji Europejskiej wynika, że 5 mln dzieci jest otyłych, a aż 17 mln cierpi z powodu nadwagi.