statystyki

Posiłki profilaktyczne z BHP bez składek

autor: Bożena Wiktorowska18.03.2019, 20:00
Nie stanowią zaś podstawy wymiaru składek bony, talony, kupony czy też inne dowody uprawniające do otrzymania posiłków lub artykułów spożywczych, jeśli taki obowiązek wynika z przepisów BHP

Nie stanowią zaś podstawy wymiaru składek bony, talony, kupony czy też inne dowody uprawniające do otrzymania posiłków lub artykułów spożywczych, jeśli taki obowiązek wynika z przepisów BHPźródło: ShutterStock

19 grudnia 2018 r. do ZUS wpłynął wniosek o wydanie indywidualnej interpretacji dla przedsiębiorcy prowadzącego dużą firmę. Jest on zobowiązany wydawać posiłki regeneracyjne pracownikom zatrudnionym na otwartej przestrzeni od 1 listopada do 31 marca.

Jednocześnie osobom zatrudnionym w warunkach szkodliwych i uciążliwych musi przez cały rok wydawać posiłki profilaktyczne lub produkty niezbędne do ich przygotowania. Wykaz stanowisk uprawniających do takich posiłków został przygotowany w porozumieniu ze związkami zawodowymi oraz zakładowym społecznym inspektorem pracy.

Na tej podstawie pracodawca dokonał pomiaru efektywnego wydatku energetycznego organizmu pracowników, o którym mowa w par. 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, wydanego na podstawie art. 232 kodeksu pracy.


Pozostało jeszcze 58% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Komentarze (1)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Polecane