statystyki

Dla certyfikatów rezydencji nie będzie nowych kryteriów

autor: Joanna Śliwińska28.06.2018, 11:14; Aktualizacja: 28.06.2018, 13:06
Przedsiębiorcy narzekali na problemy z uzyskiwaniem tego zaświadczenia. Przedmiotem sporu było najczęściej spełnienie przez cudzoziemca warunku wymaganego przez przepisy unijne, czyli posiadania legalnego miejsca zamieszkania w Polsce

Przedsiębiorcy narzekali na problemy z uzyskiwaniem tego zaświadczenia. Przedmiotem sporu było najczęściej spełnienie przez cudzoziemca warunku wymaganego przez przepisy unijne, czyli posiadania legalnego miejsca zamieszkania w Polsceźródło: ShutterStock

Od maja tego roku te dokumenty są niezbędne do uzyskania od ZUS zaświadczenia A1. Urzędy skarbowe będą je nadal wydawały na zasadach ogólnych – wyjaśnił DGP resort finansów.

W Tygodniku Gazeta Prawna z 8–10 maja 2018 r. informowaliśmy o zmianie zasad wydawania zaświadczeń A1 dla cudzoziemców spoza UE zatrudnionych w Polsce („O składki branża transportowa zapyta fiskusa. ZUS scedował swoje obowiązki”, DGP nr 110). Przypomnijmy, że dokument ten potwierdza, iż pracownik podlega polskim ubezpieczeniom społecznym i tu są za niego odprowadzane składki. Zgodnie z europejskimi przepisami koordynującymi zabezpieczenie społeczne pozwala to nie płacić za niego składek w innych krajach, w których wykonuje pracę. Druki A1 są szczególnie ważne dla branży transportowej, ponieważ kierowcy wykonują obowiązki na terenie wielu krajów.

Przedsiębiorcy narzekali na problemy z uzyskiwaniem tego zaświadczenia. Przedmiotem sporu było najczęściej spełnienie przez cudzoziemca warunku wymaganego przez przepisy unijne, czyli posiadania legalnego miejsca zamieszkania w Polsce. Zgodnie z nowymi zasadami warunek ten w ramach postępowania wyjaśniającego nie będzie już samodzielnie badany przez ZUS, który na potwierdzenie jego spełnienia żąda certyfikatu rezydencji podatkowej. Aby zaś uzyskać certyfikat, trzeba wykazać miejsce zamieszkania na terytorium Polski. Zgodnie z art. 3 ust. 1a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Polski uważa się tego, kto:

  • ma na terytorium Polski centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) albo
  • przebywa na terytorium Polski dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.


Pozostało jeszcze 49% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Polecane