Od stycznia 2011 roku Polacy, którzy ukończyli 18 lat, mogą pracować bez zezwolenia sezonowo w Niemczech przez 8 miesięcy w ciągu roku. Chodzi o rolnictwo, leśnictwo, hotelarstwo, gastronomię, przetwórstwo owocowo-warzywne i pracę w tartakach.

Agencje z certyfikatem

Osoby, które chcą wyjechać do pracy sezonowej, korzystając z pośrednictwa agencji, powinny wybrać taką, która działa legalnie, czyli jest wpisana do rejestru prowadzonego przez marszałka i ma certyfikat. Agencja musi okazać certyfikat na prośbę zainteresowanego. Wykaz agencji jest na stronie internetowej www.kraz.praca.gov.pl.

Pracownik sezonowy powinien także sprawdzić w rejestrze ewidencji działalności gospodarczej lub Krajowym Rejestrze Sądowym, czy pośrednik ma zgłoszoną działalność gospodarczą i od jak dawna.

To jest tylko część artykułu. W pełnej wersji dowiesz się więcej na temat:

Umowy z agencją pracy

Jak korzystać z sieci EURES

Pośrednictwa OHP

Jak zorganizować wyjazd na własną rękę

Warunków pracy w Niemczech

Zobacz pełną treść artykułu w e-wydaniu Dziennika Gazety Prawnej: Jak wyjechać do pracy sezonowej w Niemczech.