statystyki

Poradnia samorządowa z 17 sierpnia 2016

autor: Leszek Jaworski17.08.2016, 08:54; Aktualizacja: 17.08.2016, 09:51
Czy zerówka jest placówką, która musi działać również w ferie?

Czy zerówka jest placówką, która musi działać również w ferie?źródło: ShutterStock

● Jakie produkty spożywcze można sprzedawać w szkolnym sklepiku

● Czy skierowanie niepełnosprawnego ucznia do danej placówki jest wiążące dla wójta

● Czy związek zawodowy spoza gimnazjum może wyznaczyć przedstawiciela do komisji konkursowej

● Czy zerówka jest placówką, która musi działać również w ferie

Reklama


● Jestem dyrektorką szkoły podstawowej, w której działa sklepik. Dużo się pisało w mediach, że ma być wydane nowe rozporządzenie, które umożliwi sprzedaż drożdżówek w takim punkcie. Czy rzeczywiście zostały wprowadzone takie zmiany?

Tak, 26 lipca 2016 r. minister zdrowia podpisał nowe rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (dalej: r.g.ś.s.). Akt ten zastąpi rozporządzenie z 26 sierpnia 2015 r. o takim samym tytule. Nowa regulacja wprowadza możliwość sprzedaży w sklepiku szkolnym pieczywa półcukierniczego i cukierniczego. Oznacza to, że sklepik będzie mógł mieć w swoim asortymencie m.in. drożdżówki. Przepisy r.g.ś.s. wymagają jednak, by pieczywo to nie miało więcej cukru niż 15 g w 100 g produktu, tłuszczu nie więcej niż 10 g w 100 g produktu oraz soli nie więcej niż 0,45 g sodu/1,2 g soli w 100 g produktu. Zabroniona będzie sprzedaż pieczywa półcukierniczego i cukierniczego produkowanego z ciasta głęboko mrożonego.

Oprócz tego pieczywa będzie można sprzedawać produkty, które były przewidziane w dotychczasowym rozporządzeniu. Chodzi np. o kanapki, sałatki, surówki, mleko i napoje zastępujące mleko oraz produkty mleczne, zbożowe i śniadaniowe. Poza tym dopuszczalne będą wszelkie warzywa i owoce, w tym bakalie oraz nasiona. W sklepiku mogą się pojawić również soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, a także przeciery i musy owocowe. Z nowych środków spożywczych, które mogą zasilić półki, należy wymienić bezcukrowe gumy do żucia i czekoladę gorzką. Listę dopuszczonych produktów wymienia par. 1 r.g.ś.s. Przepis ten nie podaje, tak jak dotychczas, szczegółowych wymagań, jakie muszą spełnić te środki spożywcze (poza m.in. dopuszczalną zawartością cukru, soli i tłuszczu). Te są natomiast zamieszczone w uzasadnieniu do projektu nowego rozporządzenia. Katalog artykułów dopuszczonych do sprzedaży w znacznej części pokrywa się z tym, który wynikał z rozporządzenia z 26 sierpnia 2015 r. Głównym celem proponowanych rozwiązań jest poszerzenie oferty żywieniowej sklepików szkolnych, przy uwzględnieniu konieczności ograniczenia sprzedaży środków spożywczych zawierających znaczne ilości cukrów, tłuszczu oraz soli. Zapisy mają na celu promowanie spożycia warzyw, owoców, żywności bogatej w wapń, a także nawyku picia wody.

Przepisy r.g.ś.s. są bardziej liberalne od dotychczasowej regulacji. Podkreślić bowiem trzeba, że uzasadnienie do projektu nie jest przecież obowiązującym aktem. Wymogi w nim wskazane mogą być więc tylko wskazówką dla osoby prowadzącej sklepik. Niezależnie o tego, i tak są one mniej szczegółowe niż te wynikające z dotychczasowego rozporządzenia. Brak jest przykładowo opisu, czym mogą być obłożone kanapki i nie określono, jak mają być sporządzane napoje przygotowywane na miejscu. Zniesiono wymóg sprzedaży orzechów w opakowaniu nieprzekraczającym 100 g. Ograniczenie to nie sprawdziło się w praktyce, ponieważ dzieci kupowały ten produkt po kilka opakowań naraz. Podobny powód był przyczyną odejścia od wymogu sprzedaży soków w opakowaniu nie większym niż jednostkowo 330 ml. Ostatnia istotna nowość przewidziana w r.g.ś.s. to dopuszczalność sprzedaży innych produktów w nim niewymienionych. Te inne artykuły muszą jednak spełnić warunek, że nie zawierają więcej niż  15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia i 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia. Rozwiązanie to różni się od dotychczasowej regulacji tym, że nie zawiera wyczerpującego katalogu artykułów, które będą mogły być sprzedawane w sklepiku. Przepisy r.g.ś.s. wejdą w życie 1 września 2016 r.


Pozostało jeszcze 78% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Polecane