statystyki

Posiłki dla pracowników nie zawsze zwiększą wpłaty do ZUS

autor: Aldona Salamon26.11.2015, 09:25; Aktualizacja: 26.11.2015, 09:53
biznes, firma, urządzenia mobilne

Pracodawcy coraz chętniej pokrywają część kosztów związanych z wyżywieniem zatrudnionych u nich pracowników.źródło: ShutterStock

Jeśli przysługuje za nie ekwiwalent, pracodawca musi odprowadzić składki na ubezpieczenia społeczne. Podobnie będzie, gdy wartość zapewnionego wyżywienia przekroczy 190 zł miesięcznie

Reklama


Pracodawcy coraz chętniej pokrywają część kosztów związanych z wyżywieniem zatrudnionych u nich pracowników. Forma tego popularnego w dzisiejszych czasach wsparcia bywa różna, począwszy od finansowania obiadów cateringowych zamawianych do firmy, przez przekazywanie pracownikom bonów czy kart płatniczych żywieniowych, po tworzenie stołówek w zakładach pracy i finansowanie przygotowywanych przez nie posiłków. Bez względu na przyjętą przez zatrudniającego formę pokrywania kosztów wyżywienia pracowników uzyskują oni przychód ze stosunku pracy. Przed podjęciem decyzji o wyborze odpowiedniej formy warto zapoznać się z zasadami opodatkowania i ozusowania omawianych nieodpłatnych świadczeń.

Obowiązek podatkowy

Zgodnie z art. 12 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (dalej: u.p.d.o.f.) za przychody ze stosunku pracy uważa się wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne oraz wartość pieniężną świadczeń w naturze bądź ich ekwiwalenty, bez względu na źródło finansowania tych wypłat i świadczeń, a ponadto świadczenia pieniężne ponoszone za pracownika, jak również wartość innych nieodpłatnych świadczeń lub świadczeń częściowo odpłatnych. Finansowane przez pracodawcę posiłki dla pracowników, jeżeli obowiązek ich zapewnienia nie wynika z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Tego rodzaju przychód nie został bowiem zwolniony od podatku na mocy art. 21 u.p.d.o.f.

Wartość limitowana

Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników stanowi co do zasady przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy. Wynika to z przepisów ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 121). Jednocześnie na podstawie par. 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia w spawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (dalej: rozporządzenie składkowe) z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wyłączono wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł. Aby zastosować to wyłączenie, udostępnienie posiłków nie może zostać zastąpione wypłatą ekwiwalentu za te świadczenia. Jeżeli przepisy prawa pracy obowiązujące u danego pracodawcy przewidują alternatywę w postaci udostępnienia posiłków albo wypłaty ekwiwalentu, to w konsekwencji wartości zarówno posiłków, jak i ekwiwalentów należy włączyć do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne. Oznacza to, że aby omawiane świadczenia korzystały z wyłączenia z podstawy wymiaru składek, to muszą być spełnione dwa warunki:


Pozostało jeszcze 85% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Polecane