W restauracjach coraz częściej klienci mogą skorzystać z rad sommeliera, który doradzi w doborze odpowiedniego wina do potrawy. Restauratorzy zatrudniają sommelierów nie tylko, aby zwiększyć sprzedaż alkoholu, ale by podnieść prestiż lokalu i przyciągnąć nowych klientów.

Zawód sommeliera to ceniona profesja na świecie. W Polsce jest niewiele wykwalifikowanych znawców wina. Do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich należy około 40 osób, zaś podobne organizacje zagraniczne zrzeszają kilka tysięcy członków.

- Zawód sommeliera w Polsce jest jeszcze nieodkryty, ale zainteresowanie nim rośnie - uważa Dariusz Jażdżyk, kierownik do spraw kluczowych klientów w firmie Sommelier Dystrybucja.

Sommelier potrafi rozróżniać smaki i aromaty wina, doradzić w jego wyborze, prowadzić degustację oraz w profesjonalny sposób zaprezentować i podać wino.

- Jest to praca dla osób zafascynowanych winem, które potrafią z pasją opowiadać o alkoholu - mówi Marcin Korpacz ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Pracodawcy wymagają, aby sommelier znał się także na innych alkoholach, napojach, a nawet cygarach. Do obowiązków sommeliera należy ułożenie karty win, utrzymywanie stałych kontaktów z dystrybutorami alkoholu oraz zarządzanie piwnicą win. Dba on również o zapewnienie odpowiednich warunków do ich przechowywania.

Sommelier powinien mieć dyplom, który potwierdzi jego kompetencje. Oferta kursów dla sommelierów jest coraz bogatsza. Są one kierowane zarówno do początkujących, jak i doświadczonych znawców wina, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje bądź potwierdzić je dyplomem. W Warszawie, Krakowie i Poznaniu zajęcia dla sommelierów prowadzi Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów (MSBiS). Podobne szkolenie oferuje Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.



Kilkudniowy kurs kosztuje 800 zł. Podczas jego trwania uczestnicy zdobywają wiedzę o historii wina, winiarniach, sposobach podawania i degustacji trunków. Na zajęciach omawiane są także gatunki win, proces ich wytwarzania, ocenianie jakości, czy tworzenie karty win. Uczestnicy kursu, po zdaniu egzaminów końcowych, otrzymują certyfikat z przeszkolenia z sommelierstwa.

Jednym z najbardziej znanych dyplomów dla sommelierów jest Wine and Spirit Education Trust (WSET), który uznawany jest na całym świecie. Uprawnienia do prowadzenia szkolenia z programu WSET ma warszawska Wineria. Dla osób, które zawodowo zajmują się winem organizuje kursy zakończone egzaminem teoretycznym. Miesięczne szkolenie kosztuje 2 tys. zł.

Jednak kursy to nie wszystko. Zawód sommeliera wymaga ciągłego kształcenia w zakresie win i alkoholi. – Podróże do winnic, udział w degustacjach i panelach poświęconych winom to niezbędne elementy pracy profesjonalnego sommeliera – podkreśla Dariusz Jażdżyk. Dodaje, że przydatna jest również znajomość języków obcych, jak i umiejętności interpersonalne.

Sommelier znajdzie pracę w dobrych restauracjach, kawiarniach, sklepach specjalizujących się w sprzedaży alkoholu, a także w firmach zajmujących się importem i dystrybucją wina oraz szkołach prowadzących kursy o tej tematyce. Zarobki uzależnione są od kwalifikacji, posiadanych certyfikatów i znajomości rynku win. Pensja sommeliera wynosi od 3 do 6 tys. zł miesięcznie.